CMX: Talvikuningas

CMX on vuonna 1985 Torniossa perustettu yhtye, jota on vaikea luokitella mihinkään genreen. Yhtye on aloittanut musiikillisesti punkista ja päätynyt progeen, lisäksi siltä väliltä yhtyeeltä löytyy tuotantoa.

Talvikuningas on julkaistu vuonna 2007 ja Svart on julkaissut vinyyliversion vuonna 2017. Levy on häkellyttä progelevy, jonka teemana on tulevaisuus avaruudessa eli levy on konseptiltaan scifi-tarina. A.W. Yrjänä on kertonut, että levy pohjautuu silloin kirjoittamaansa scifiromaaniin, jonka käsikirjoitus katosi, kun hänen kotiinsa murtauduttiin ja josta vietiin kone, jonka kovalevyllä käsikirjoitus oli.

Levy on ristiriitainen paketti ja kuuntelun jälkeen joutuukin toteamaan, että ei oikein osaa sanoa mitä mieltä levystä on, olo on hämmentynyt.

Levy starttaa Kaikkivaltias-kappaleella ja se herättää ajatuksen, että nyt on yhtyeeltä tiedossa tykkilevy riffittelyjen suhteen. Jo tämä kappale antaa osviittaa mitä tulevan pitää. Eli yli 10 minuuttinen kappale vie tunnelmasta toiseen, jota seuraa hc-vivahteinen Resurssikysymys-kappale.

Kappaleet soljuvat läpi lähes ilman katkoja rakentaen yhden kokonaisuuden, jossa täytyy olla tarkkana milloin kappale päättyy ja milloin seuraava alkaa. Yhtye on luonut levylle tunnelman, että juuri kun saavutat tietyn tunnetason ja alat kotiutua tunnelmaan, niin sinut jo vedetään aivan toiseen tunnelmaan. Yhtye ei anna ajatuksen levätä hetkeäkään, siksi levystä jää hämmentävä fiilis. Uskon, että kun levylle antaa useampia kuuntelukertoja, niin levy on todella hieno kokonaisuus. Siitähän hienot levyt tunnetaan ja joille aika on suosiollinen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: